A Contemporary Miami Beach Condo with Organic Tactile Elements

Details

Contemporary Neutral Media Room with L-Shaped Sofas

Two leather B&B Italia sofas are set back-to-back to unify yet divide the living and media areas. An L-shaped sofa enveloping a custom Christian Liaigre cocktail table creates the media room while a pair of chairs from Usona Home in Philadelphia anchored by a Robert Kuo coffee table forms the living room.

Contemporary Neutral Balcony with Ocean Views

The Miami Beach condominium was created by designers David Gonzalez-Blanco and William Jurberg. The home, a New York couple’s vacation retreat, is complete with an expansive balcony and 180-degree views of the Atlantic Ocean.

Contemporary Neutral Living Room with Oak Walkway

To reflect the ocean’s movement, interior designers David Gonzalez-Blanco and William Jurberg created “the pier”—a white oak walkway echoed by a fiberboard feature with an undulating pattern inset in the high-gloss ceiling. The two also serve to divide the bar area from the kitchen.

Contemporary Neutral Hall with Floral Triptych

A narrow Christian Liaigre console from Holly Hunt creates horizontal continuity in the hallway leading to two bedrooms; its length broken up by a botanical triptych. Tall patina brass candleholders draw the eye to the vertical elements of the space.

Contemporary Neutral Dining Room with Striped Pendant Lights

A cluster of Alison Berger Glassworks silver stripe-accented pendants in staggered drops makes a dramatic statement in the dining room. Christian Liaigre’s Siren dining chairs from Holly Hunt surround the stately, solid walnut-slab table from Hudson Furniture. International Interiors installed the Botticino marble flooring seen throughout.

Contemporary Black Kitchen with Blue Quartzite Counters

Caribbean blue quartzite from KeysGranite and polished oak cabinetry and soffit by Veneta Cucine separate and define the kitchen from the living areas. Frosted-glass cabinet fronts lend a transparency to the space.

Contemporary Neutral Bar Area with Petrified-Wood Table

In the bar area, mahogany barstools, two No. 27 armchairs and a pair of Barbuda lounge chairs—all Christian Liaigre through Holly Hunt—provide ample seating. A petrified-wood coffee table ties in the dark tones of the cabinetry and soffit.

Contemporary Neutral Bedroom with High-Gloss Ceiling

Furnishings with simple lines, such as the oak server from Baker Knapp & Tubbs, preclude overshadowing the views of the ocean from the bedroom. Sheers from Innovations in Wallcoverings—fabricated by iDesign Window Fashions—allow light to flow in while protecting the room from the sun’s glare.

Contemporary Neutral Powder Room with Pedestal Sink

Shades of sand were chosen for the powder room, where a cream travertine pedestal sink from The Minimalist Group plays off the lighter tones in the Ceramic Matrix mosaic tilework. Sleek Axor fixtures from Ferguson and a mirror by Prestige Framers complete the look.

The name Puerto Azul—Spanish for Blue Port—might conjure up visions of piers perched over clear waters, sand on the shore and the sun’s warm glow. It’s also the moniker designers David Gonzalez-Blanco and William Jurberg appropriately gave the Miami Beach condominium that they created for a New York couple’s vacation retreat, complete with 180-degree views of the Atlantic Ocean.

“The client had purchased and wanted to combine two units in the waterfront condominium,” says Gonzalez-Blanco, “so we set about knocking down walls to create a large, open space.” The newly amplified dwelling blended a two-bedroom abode and a three-bedroom condo (each with their own living spaces and kitchen) to create four bedrooms and four full baths, as well as a living and media room, kitchen, dining area and a bar that are all open to each other.

“David has more of an architectural background,” notes Jurberg about his partner. “He leans toward the minimal and I tend to be a bit more traditional. This condominium is the perfect example of that marriage. It’s not strictly stark contemporary, but rather it’s softened with woods and organic elements.”

The architecture and, congruently, the design, took their cues from “the pier”—a white oak walkway inlaid into the predominantly sand- stone flooring. This path leads from the entry to a pair of windows that are surrounded in backlit white onyx, visually reminiscent of the sand tones in the seascape beyond. “My favorite piece in the condominium is that onyx detailing,” says the client. It also serves to break up the open floor plan with living, dining and media rooms to one side of the pier and a bar and sitting area on the other.

The pier is echoed above in a modular fiberboard feature with an undulating pattern inset into the high-gloss ceiling. On either side are polished oak soffits—one over the kitchen and the other over the bar—visually separating them from the living and dining areas. Polished oak is repeated in tandem with the Caribbean blue quartzite- topped counters, which reference the ocean and contrast with the distressed matte-plank flooring used for the pier.

“We wanted a space that was comfortable for our family,” says the homeowner. “Something modern yet warm; something that was conducive to entertaining.” The designers selected pieces with clean and low lines so as not to obstruct the views. “The living areas and sitting rooms were designed to interact with each other,” says Gonzalez-Blanco. Dark coffee tables are juxtaposed with beige leather B&B Italia sofas— an L-shaped one for the media room and a smaller one abutting it to create the living room.

In the bar’s seating area, two pairs of walnut-framed chairs are set around an oversize, petrified tree trunk coffee table with a trio of Alison Berger Glassworks pendant lights suspended above. The fixtures are repeated in the adjacent dining area as a large cluster, creating an artistic statement above the walnut-slab dining table and at once unifying both spaces.

For one of the bedrooms, the designers chose only a few minimalist furnishings—an oak Baker server, a low bed, an armchair, a dresser and small side tables—to play up the water vistas beyond the windows.

“The idea was to allow the view to be the focal point,” says Jurberg. In the master bath, a palette of Crema Mocha limestone and a custom glass mosaic in sand tones recall the seaside aesthetic.

“The subtle maritime suggestions in the horizontal architectural elements extend the view from the interior to the exterior,” notes Gonzalez-Blanco, “while the natural interior palette and qualities create a space that is both harmonic and serene.”

Achieving a true connection to and with the outdoors from within may at times be challenging,and yet,for Puerto Azul,it proved to be a breeze.

—Vanessa Kogevinas

More from Luxe...