A Contemporary Seattle Home with 75-Year-Old Cherry Blossom Tree

Details

Contemporary White Bathroom with Sculptural Tub

A wall of glass separates the shower area from the freestanding, sculptural tub by Victoria + Albert in the master bath, clad in an off-white crema beida quarry stone.

Contemporary Cream Bathroom Detail with Floating Vanity

Kohler sinks with Hansgrohe faucets fill the master bath’s vanity, by Northwest Custom Cabinets.

Contemporary White Bedroom Sitting Area with Fireplace

Grouping Christian Grevstad Collection chairs and a Christian Liaigre bench hearthside makes for a cozy respite in the master bedroom. The Archie Held Studio occasional tables are from Terris Draheim.

Contemporary Covered Patio with Sandstone Pavers

Sandstone pavers extend from the covered outdoor room to the terrace beyond. The space, a request of the owners and the organizing element of the main floor plan, can be used nearly year-round, providing the residents with a sheltered spot to take in the landscape and, especially, a decades-old cherry blossom tree.

Contemporary White Kitchen with Quartz Countertops

One of the most popular places to gather in the house, the kitchen is open, bright and airy thanks to natural light and an elongated Christian Liaigre light fixture from Susan Mills Showroom. The central island, topped with Caesarstone quartz, offers seating space by way of Ted Boerner stools from Terris Draheim.

Contemporary White Dining Room with French Windows

Guy Anderson’s Purusa hangs in the dining room, overlooking Christian Grevstad Collection chairs arrayed around a table from Kirk Albert Vintage Furnishings. Concealed from the street by a hedge, the space opens onto a small garden. Natural light again filters in through French doors.

Contemporary White Living Room with Large Square Ottoman

In the family room, sinuous armchairs add a punch of Art Deco curve to the bold forms of the Christian Grevstad Collection sofa and the Christian Liaigre ottoman from Susan Mills Showroom. Dressed in durable fabrics and open to lush views, the elegant space, adjacent to the kitchen, is a key spot for the family.

Contemporary White Living Room with Hair-On-Hide Ottomans

A Pande Cameron area rug grounds a group of furniture from the Christian Grevstad Collection at Terris Draheim in the living room. Hair-on-hide textiles from C.C. Leathers and Keleen Leathers on the ottomans bring a textural richness to the space. A Corbin Bronze sculpture stands guard in one corner. French doors let the outside in.

Contemporary Black Foyer with Walnut Paneling

A cerused finish on the entry’s walnut paneling and a glass globe chandelier by John Pomp, from De Sousa Hughes in San Francisco, offset the traditional bones of the home. The door was custom-designed by Stuart Silk Architects.

Contemporary White Front Elevation with Large Tree

In design, as in life, it all boils down to balance. For a Seattle couple, this meant creating a new home that would bridge aesthetics while serving the needs of the adults and three growing children alike.

In design, as in life, it all boils down to balance. For a Seattle couple, this meant creating a new home that would bridge aesthetics while serving the needs of the adults and three growing children alike. “I didn’t want a high-maintenance house,” the wife remembers. So to achieve that perfect blend of sophistication and family-friendly ease, they tapped the design talents of Stuart Silk, Anne Adams and Christian Grevstad, who found a balance of their own while collaborating on the project.

From the start the couple was “looking for traditional bones but were open to some modern influences,” recalls Silk. Together with Adams, who worked for Silk at the time, the architects created a floor plan arranged on a horizontal axis, taking advantage of the unusually wide site beside a golf course. A covered outdoor room at the rear serves “as the nexus of the house and knits it all together,” explains Adams—and overlooks a 75-year-old cherry blossom tree whose natural beauty was an inspiration to all.

Despite the rooms’ formal progression, the effect reads light and open, since the architects avoided enclosing the central spine to create a traditional hallway. Instead, “We maximized every square foot,” says Silk, so nearly all the space is usable. The dining room, for example, takes a bite out of the open main circulation path, which gives it a gallery-like feel and a bump of extra space. While spatial definition exists, “We also talked a lot about maintaining visual connections,” says Adams, both across rooms and into the landscape. The living, dining and family rooms all have direct access into the gardens via glass doors, and doors in the living and family rooms open onto that loggia, defining space even further.

As the work progressed, Grevstad joined the project to give a designer’s perspective “on the functionality of the interior spaces and the finishes palette for the interior and exterior,” he says. In this vein, he reconceptualized the master bath, a showpiece that’s clad in creamy stone, opening it up and orienting it to views of the golf course. For the interiors, “we created a neutral palette with some high contrast,” says Grevstad, who doubled down with contrast in the double-height entry. “I wanted to enhance what is so great about the architecture and give some depth and color and texture,” Grevstad says, so he opted for a cerused walnut taken to an inky gray. It makes for a rich experience set against the warm, pale tones of the walls, ceiling and plank floors, the installation of which, along with the overall construction, was overseen by builder Michael Brooks. “The project moved at an intense pace and required a lot of coordination,” Brooks notes.

The organic Northwest palette of creams and grays continues into the rest of the house, staying away from color changes that would interrupt the architectural flow. Furnishings were kept neutral, as well; Grevstad went in a contemporary direction, “looking for clean and simple—less is more,” he says. “I wanted to create enough space to for the owners to collect art and allow freedom for the eye to move without a lot of clutter.” Unexpected pieces break from tradition, like the modern clear glass pendants in the entry, while others were chosen to harmonize with the architectural foundation. “I didn’t want to throw in a bright green sofa. Large pieces have to take in the context of the spaces they’re in,” Grevstad explains, so he populated the rooms with refined though still comfortable seating covered in fabrics to hold up to the boys and their friends.

Landscape designer Keith Geller sought balance in his piece of the project, too, in response to the structure’s strong, straight horizontal lines and graphic exterior palette of cream and black. “I wanted to create vertical forms,” he says, “so I used a lot of Italian cypress trees in groupings.” Round boxwood forms pop up here and there and softness comes from maple and apple trees that create canopies around the garden.

In the end, a collaborative approach yielded just the home the owners wanted for their family. “The whole team had so much fun, and the clients were really wonderful to work with,” says Grevstad. Adds Silk, “We worked as a unit and everyone was a good listener.” And the client agrees. For her and her family, she says, the result is “a house that will grow with us.”

More from Luxe...