A Mountain Snowmass Home with Rustic Materials and Modern Furnishings

Details

Mountain Neutral Bedroom with Rustic Wood-Paneled Walls

The designers draped the master bedroom’s flannel-upholstered Emerson et Cie bed with linen by Calvin Fabrics, purchased through John Brooks, for a soft cocoon-like feel. The lambskin rug is by Auskin.

Mountain Neutral Bathroom with Wood Plank Walls

In the spa-like master bath, a pair of sinks by Lacava and BainUltra’s Tektura tub create modern contrast with the room’s wood-plank walls. The Miconos sconce is from Artemide and the tub filler is by Grohe.

Mountain Neutral Media Room with Black Sectional

A large Dr. Pitt sectional sofa by Mitchell Gold + Bob Williams invites lounging in the media room. The Mongolian lambskin pillows from West Elm along with orange velvet pillows from Room & Board offer color and softness.

Mountain Neutral Staircase with Cast-Glass Spheres

Cast-glass spheres by Bocci from Studio Como descend into the dramatic entry, which is encircled by spiraling wood stairs. Stainless steel benches covered with hair-on-hide by Four Hands play off a River Stone cocktail table by Phillips Collection.

Mountain Neutral Great Room Vignette with Ample Light

Pella windows flood the great room with an ample supply of light.

Mountain Neutral Dining Room with Bench Seating

Settees covered with faux suede by Pollack pull up to the dining area’s chamcha wood table by Phillips Collection. Black Bear, a photograph by Nine Francois, is from Rare Gallery in Jackson, Wyoming.

Mountain Neutral Sitting Area with Velvet Chairs

Architects John R. Cottle and John Schenck used reclaimed beams milled into siding, supplied by Heritage Builders, to lend texture. A round chair from Mitchell Gold + Bob Williams pairs with armchairs covered with Kravet velvet in a sitting area off the kitchen.

Mountain Neutral Foyer with Hair-on-Hide Covered Benches

For Jacobs, who worked with interior designer Frances Karsh on the project, the challenge was to find a way to complement the interior materials—a mix of Telluride Gold stacked stone, reclaimed barn timbers and natural steel—with, at the wife’s request, fabrics that were soft in texture and furnishings that people could cuddle up in.

Neutral Mountain Dining Room with Bear Picture

The dining area within the great room is clad with rustic wood planks along the floors, walls and ceiling. Hanging glass spheres decorate the airspace while upholstered head chairs and a bench accompany the rough-cut dining table.

Mountain Neutral Great Room with Expansive Mountain Views

Interior designers Yvonne Jacobs and Frances Karsh divided the expansive great room into distinct spaces. Two Colorado club chairs by Ralph Lauren Home and a low table by Taracea center the cozy living area. The Arco floor lamp is by Flos.

People tend to go either very modern or very rustic,” interior designer Yvonne Jacobs says of a ski-in-and-ski-out vacation house she designed for a family in Snowmass. “This was a study in how going in-between could work.” Her clients, a Chicago-area couple with four children, for whom she had designed several previous homes, including a 10,000-square-foot ski house in Beaver Creek, were looking to revise some of their previous ideals. “Everything we’d done before was very traditional, with lots of logs and red plaid,” the wife explains. “We wanted this to be more contemporary and really different.”

Even so, the house still needed to function as a calm and comfortable gathering place for the family, as well as the many guests who were often invited to stay, while offering plenty of private spaces. Architect John R. Cottle was up to the task. “The owners liked our concept of creating compounds,” explains Cottle, who, working with project architect John Schenck, split the structure into two parts connected by a glassy entrance and then broke down the scale of each portion with multiple roof forms. “We pushed for this to be a bit more singular but still have separate elements. Instead of being a big architectural statement, it’s straightforward and sophisticated.”

Constructed by builder Chris Passero, the three-level house balances communal and personal needs. The focal point is the upper-level great room, which contains the living, dining and kitchen areas and looks out through a series of floor-to-ceiling windows to surrounding treetops and long-range mountain views.

For Jacobs, who worked with interior designer Frances Karsh on the project, the challenge was to find a way to complement the interior materials—a mix of Telluride Gold stacked stone, reclaimed barn timbers and natural steel—with, at the wife’s request, fabrics that were soft in texture and furnishings that people could cuddle up in. “Balancing materials was very important,” Jacobs recalls. “We thought ‘How do we do this in a really modern way?’”

To find the solution, Jacobs gleaned inspiration from the stylish interiors of the nearby Viceroy Snowmass. She also put materials through the wife’s “cheek test,” the designer explains: “She would place a fabric against her cheek to see if was soft enough.” In the great room, the result was a velvet-covered 43-inch-deep sectional sofa that the designers created to anchor a central seating area. Other uniquely cozy and playful pieces include a pair of sheepskin poufs by Auskin and an Eero Aarnio Bubble chair from Hive.

While kids and guests are continually encouraged to come together in the great room—where the smell of freshly baked treats often wafts from the kitchen, a crackling fireplace beckons, and a sculptural wood dining table doubles as a place to play games—attention to comfort was also paid throughout the home. A media room features Mitchell Gold + Bob Williams’ oversize sectional, Dr. Pitt, and each bedroom is its own little sanctuary, complete with king-size beds topped with faux-fur throws. “The rooms are like the best B&B you could imagine,” Jacobs says of the design.

The master suite is no exception. Inspired by the owners’ joint desire for a soft, romantic feel, the designers mounted a series of rods from the ceiling and hung sheer linen draperies around the bed. Cottle gave the room an additional cozy spot for lounging and reading in designing a pop-out corner window, which extends out into an aspen grove. “You can’t design a house for somebody unless you understand how they want to live in it,” says the wife. “I had a million ideas when we began. I gave Yvonne and John veto power, and they pulled it all together. It’s a real beginning for us.”

—Linda Hayes

More from Luxe...