A Traditional Cedar-Shingled Southampton Weekend Cottage

Details

White and Black Exterior of Traditional Cedar Shingled Cottage

This unassuming weekend cottage in Southampton transformed from a casual family home to a sleek and stylish weekend retreat.

Eclectic Living Room with Green Rug

The light-flooded living room is the most formal entertaining space, all-white except for a bold green rug that serves as a grounding element for the stylish modern furnishings, including 1930s French cantilevered chairs, swooping ’50s armchairs from Sweden, and a Nahem-designed sofa with cane detailing.

Neutral Eclectic Dining Room with Green Accents

The dining room was least affected by the renovation, except for a ribbon of new clerestory windows above existing French doors. The table, made from imbuia wood with brass fittings, was designed by Brazilian architect Sergio Rodrigues. The credenza is by Jorge Zalszupin. The wall art is a collage by Kara Walker; the blown-glass chandelier is a contemporary piece by artist Jeff Zimmerman.

Fireplace in Transitional Living Room

A fine Robsjohn-Gibbings wood-frame settee and a calfskin ottoman with scrolled legs anchor a comfortable sitting area by the living room fireplace. The abstract art above the mantel is by Cuban-American artist José Parlá.

Green Modern Built In Bar

Bluestone floors in the den extend into this nearby area, for which designer Joe Nahem fabricated a built in bar from thick carbon steel plates and added green lacquered doors. The pendant lights above are made from hand-blown amber glass from Italy.

Cabinets in Clean Country Kitchen

Three 1960s Brutalist brass pendant lights by Tom Greene punctuate the sleek, country inflected kitchen. Limed wood cabinets from Wood-Mode below the countertops and white cabinets and shelving above surround an island with horizontal ribbing punched out of Corian.

Country Inflected Contemporary Kitchen

Three 1960s Brutalist brass pendant lights by Tom Greene punctuate the sleek, country inflected kitchen. Limed wood cabinets from Wood-Mode below the countertops and white cabinets and shelving above surround an island with horizontal ribbing punched out of Corian.

Neutral Contemporary Family Room with Cork Wallcovering and Orange Sofa

The family room is fun and super-practical, with bright orange outdoor fabric covering a sofa on a wall-spanning walnut platform, and cork wallcoverings and furnishings from Phase Design. Italian lamps, a Brazilian rosewood coffee table and wall art by Ronald Davis all date from the 1970s.

Multi-Colored Modern Den

The new den, set down a few steps to allow for a higher ceiling, is for reading, watching TV and relaxing in front of the fireplace. Walls clad in whitewashed oak contrast texturally with the glossy wood ceiling. Bookcases, lacquered green and set into the blackened steel fireplace, add color.

Brown Eclectic Porch with Neon Ottoman

For the screened-in porch, which is accessed through the den and living room, Nahem was able to save and recycle a fireplace that once existed elsewhere in the house. Loosely woven Balou armchairs from Kenneth Cobonpue rest on a tweed all-weather rug.

Neutral Contemporary Master Bedroom with Vaulted Ceiling

Reclaimed barn wood, cut into narrow strips for a more modern feel, lines the newly vaulted ceiling in the master bedroom. The upholstered headboard, with carved Corian panels at either end, was designed by Nahem, as were the rift-cut oak night tables. The lighthearted Royere-inspired ceiling fixture was the clients’ own.

Neutral Modern Master Bathroom with Wood Paneling

There’s not a tile in sight in the master bathroom—just countertops and wall panels fabricated entirely of teak and Corian in Glacier White. The oval tub is from Davis & Warshow.

An unassuming weekend cottage in Southampton went from an understated family home to a sleek and stylish weekend retreat with room to spare.

It began simply enough. Designer Joe Nahem’s clients, a couple whose Manhattan duplex he had recently finished updating, decided they wanted their weekend home in Southampton “freshened up.” But it soon became clear that the traditional-style cedar-shingled house, which the couple bought in the early ’90s, when their three sons were small, was ill-suited to their current lives as empty nesters. “The master bedroom was too tight; the family room was undersized; and they each wanted home offices,” recalls Nahem, and that was just for starters. Ultimately, the “refresh” became a rebuild, which the designer affectionately credits to the “while-we’re-at-it” phenomenon. “We ended up doing everything, and then some.”

Between Labor Day 2012 and the following Memorial Day, about half the original 5,500 square feet was torn down and rebuilt or reconfigured, culminating in an 8,000-square-foot home. The sweeping renovation, a collaboration between Fox-Nahem Associates, Nahem’s renowned design firm, and New York-based Alveary Architecture, affected every single room.

As before, the house has a pair of wings on either side of a peaked center section. One of those wings was demolished and rebuilt in its entirety and now contains a cozy den that leads to a wide screened porch in back, with expanded bedrooms above. The wing on the other side of the house was bumped out to accommodate a wholly remodeled kitchen, with an enlarged family room behind, adjacent to a deck and 55-foot pool. All seven bathrooms were redone, and the construction team even dug down deeper into the foundation to create a new lower level, with a playroom, laundry room, staff rooms, and wine cellar.

The showstopping living room, with its 12-foot coffered ceiling and spectacular wall of windows, was perhaps the most radical interior change. It required eliminating the existing two-story living room and mezzanine in the central core of the house. “When we first saw the living room, it looked like a suburban spec house,” recalls Nahem. “The proportions were off. We told the clients, ‘We know you’re going to say no, but we want to drop the ceiling.’” As he suspected, it wasn’t an easy sell, though the clients admitted no one ever seemed to want to spend time in that soaring space. In the end, they loved the change. Besides making the living room more intimate and inviting, they gained space upstairs for a dramatically lofty master suite.

Nahem didn’t just make the house bigger, though; he made it a lot more interesting. There’s a wide variety of materials, including reclaimed oak on the floors throughout and a reclaimed barn-wood ceiling in the master bedroom, all locally sourced from old farm buildings slated for demolition. The family room has unusual cork walls and furnishings, while the walls in the den are whitewashed oak, with prominent knots adding textural interest. Nahem is also particularly fond of Corian, which can be precisely carved and sculpted and lends itself well to lacquering. He used it extensively in the kitchen, in addition to the master bedroom and bathroom.

When it came to decorating, the watchwords were comfortable, light and bright. Ninety percent of the furnishings, many of which are vintage pieces from the mid-20th century and of European origin, were newly bought for the project. The interiors strike a chic and mostly casual note. “It’s fresher and more current,” says the designer, “but more importantly, the house now works well in the context of how the family lives. When we got to the finish line, they totally loved it!”

More from Luxe...