A Traditional Dallas Residence with a Contemporary Aesthetic

Details

Contemporary Living Room with Fireplace

Wide moldings and thick walls provide a sense of scale and solidity in the spacious new family room, while built-in cabinetry supplies extra storage throughout.

Contemporary Formal Dining Room

Interior designer Linda Fritschy used a sisal rug from Truett Fine Carpets & Rugs to add a casual element to the clients’ existing mahogany table and chairs in the formal dining room. The glass chandelier with linen shades, by Minka Group from AA Porter Lighting, illuminates the setting.

Contemporary Family Room

A Tuxedo-style sofa with a loose pillow back and nailhead trim by Lillian August from David W. Gilbert and Associates supplies comfortable seating in the family room. The coffee table, which has a parquet wood top and a metal base, is from Wisteria.

Contemporary Functional White Kitchen

The kitchen was designed with functionality in mind and includes pendants that were original to the home and respect past generations. New white cabinetry by Steve’s Cabinet Shop and countertops fabricated by Il Granito balance Theodore Alexander’s wood barstools from Brendan Bass Showroom.

Contemporary Family Room Detail

Pairing masculine and feminine touches, herbarium pieces from the husband’s grand mother’s high school science project were framed and placed on the wall in the family room above an antique elm server from Brendan Bass Showroom. New moldings are from Davis-Hawn Lumber Co.

Contemporary Masculine Study and Library

Taking its cues from the room’s black French doors, the office’s dark stain forms a rich backdrop for the owners’ books and furnishings, which include a traditional Oriental rug and a table belonging to the husband’s grandmother refurbished by Restoration Plus. Wesley Hall leather chairs from Brendan Bass Showroom add to the masculine vibe.

Contemporary Elegant Powder Room

In the elegant powder room, warm wood tones seen in Uttermost’s Queen Anne-style mirror from David W. Gilbert and Associates and a marble-topped vanity contrast with a neutral metallic wallcovering from Schumacher. The metal wall sconce is by World Imports.

Contemporary White Guest Bedroom

The soothing all-white guest bedroom with its vaulted ceiling features a bed from West Elm covered in soft linens from Pottery Barn. A mirror from Wisteria is positioned behind a two-drawer dresser, also from Wisteria. The rug adds a subtle dose of texture.

Contemporary White and Gray Guest Bathroom

Continuing the scheme of white accented with warm gray and cool blue tones, the upstairs guest bath includes a feminine two-toned wallcovering with a traditional Schumacher pattern from Phelan’s juxtaposed with a masculine custom mosaic floor tile that the wife laid out herself.

Traditional White Rear Elevation with Brick Pool Surround

Landscape architect John Armstrong redesigned the backyard using plants, installed by Southern Botanical, typical of the home’s historic period. Large hollies and magnolias create privacy, while boxwoods, azaleas and ferns provide a more intimate garden space. An inground swimming pool by Waterscapes takes center stage.

“This Dallas home is rich in its history,” says interior designer Linda Fritschy of the white classic Revival-style house she was tasked with revamping. Built in 1914 by Bishop Edwin Mouzon—a Southern Methodist University founder—the dwelling was used as both a fraternity and a sorority house before being converted back into a single-family home. The current owner was very familiar with the space, which had been his childhood abode, and now lives here with his wife. “Growing up in the house was a lot of fun,” says the husband. “It was always filled with friends and family from all walks of life. But even though the home is 100 years old, we wanted a more contemporary look.”

To accomplish the owners’ goal of a contemporary aesthetic, Dan McKeithen, who helmed the build, performed an extensive renovation. “The house was gutted to the studs,” says McKeithen, who demolished and rebuilt the rear portion of the home, which had been added to through the years. He also relocated the garage from the backyard to a space underneath the rear of the home. The newly expanded kitchen and family room now feature ample storage and space thanks to the garage’s repositioning. “The topography was very accommodating to this design,” says McKeithen, pointing to the home’s location atop the highest elevation on the lot.

Moving the garage created enough space in the backyard for architects Mark Domiteaux and Laura Baggett to design a brand-new cabana with an outdoor fireplace, which overlooks an inground swimming pool. “It’s very symmetrical and embraces the backyard on a smaller scale,” says Domiteaux. Inside, the architects maintained the home’s classic center hallway, which is flanked by the parlor on the right and the formal dining room on the left. Wide moldings and thick walls provide a sense of scale and solidity in the spacious new family room, while built-in cabinetry supplies extra storage throughout.

“It’s always a joy to collaborate with these architects,” says Fritschy, who worked closely with Domiteaux and Baggett to select the interior finishes. To create the new traditional look the clients requested, the designer chose transitional furnishings with clean lines. “There’s some restraint to the interior palette,” Fritschy explains, noting the spare use of color and pattern throughout the home. Instead, Fritschy created interest by balancing contrasting elements. The interior doors, which have been lacquered black, stand out against the neutral walls and glossy white trim. “That reflective quality gives the home a fresh, modern look,” she says. In addition, it was important for the overall aesthetic to be comfortable and inviting while incorporating a variety of antiques. “I made sure to balance the selection of antiques with modern pieces so the interiors didn’t feel too formal,” the designer adds.

According to the owners, it’s common for passersby to stop and compliment them on the home and overall grounds, which were redesigned by landscape architect John Armstrong. He used plantings typical of the home’s historic period, including boxwood, hollies and magnolias, to create elegant vignettes that seamlessly flow from the indoors out. “The garden was planned to allow many of the interior spaces to flow outside, creating the feeling of larger areas,” he says. “The living room flows onto a rear, partially covered terrace that in turn steps down into a beautifully classic rectangular pool with a cabana.”

The owners are gratified by the attention and enjoy entertaining guests in their newly renovated home. “Great architecture and interior design have always been important to our family,” says the husband. “We wanted to keep the integrity of the home intact while creating a very usable environment for a modern family.” Although his wife felt some trepidation about taking on such a large project, she too is very happy with the final outcome. “This is our forever house,” she says.

—Tate Gunnerson

More from Luxe...