An Eclectic East Boulder Home with Sprawling Mountain Views

Details

Eclectic Pale Blue Bedroom with Mountain Views

In the master bedroom, Schumacher’s tufted blue velvet on the headboard provides a pop of color. Arteriors’ Miramar glass and brass lamps set on Claudette silver-edged nightstands by Worlds Away supply reading light. The custom Tibetan wool rug is from Shaver-Ramsey.

Eclectic White Bathroom with Blue Tile Accent Wall

A Treviso chandelier by Cyan Design hangs above the master bathroom’s graceful Amalfi tub by Victoria + Albert. A wall clad in New Ravenna tile from Decorative Materials fashions an artful background for custom cabinets decorated with Amerock drawer pulls and topped with marble slabs from Arizona Tile.

Eclectic Gray Sitting Room with Yellow Barn Door

Part of the addition, the sitting room brings together a playful mix of patterns and colors, as in the floor cushions from West Elm. The homeowners’ antique settee was refreshed with a Schumacher fabric. The antique brass table is from C.A.I. Designs, and the Sprig light fixture is from The Urban Electric Co. in Charleston, South Carolina.

Eclectic Gray Breakfast Nook with Steel-Topped Table

A perfect setting for homework and snacks, the cheerful breakfast nook features metal chairs from Restoration Hardware; the table sporting a hammered stainless-steel top is from Columbine Showroom. The hand-spun wool ikat carpet is by Nomad Rugs.

Eclectic White Kitchen with Mercury Glass Pendants

The kitchen’s long island with a Calacatta marble top is the gathering place for family chats while dinner is being made. Schumacher designed the four counter chairs upholstered with Zimmer + Rohde leather, and the Arianna mercury glass pendants by Arteriors hang like delicate sculptures.

Eclectic Gray Hallway Detail

A wooden pillar with Indian detailing from Eron Johnson Antiques is one of the many natural elements that offer a nod to the environment. The Parsons chair is paired with a table from C.A.I. Designs, and the elegant sconce by Paul Ferrante is from John Brooks.

Eclectic Gray Dining Room with Wood-and-Steel Table

In the dining room, designer Andrea Schumacher gathered Parsons side chairs and a wingback host chair from C.A.I. Designs around a table from Where Wood Meets Steel. Come evening, a Paul Ferrante chandelier from John Brooks illuminates the space. The staircase features walnut treads and a stainless-steel handrail.

Eclectic White Family Room with Red and Blue Accents

When Mountain Modern meets East Coast Traditional, the successful merger results in a blend of clean and classic well-suited to a growing household.

Janie and Fletcher Brown loved their east Boulder property, with its amazing mountain vistas, but after living in their home for several years, they came to the conclusion that the house just wasn’t working for a family with two young children. The floor plan was awkward, its inward-facing rooms were oppressive, and the tiny windows didn’t allow them to watch the kids as they played outside, let alone enjoy the views.  “And all I wanted was a tub in the master bathroom,” says Janie about the simple request that kick-started the project. With one thing leading to another, the couple quickly found themselves in the middle of a major remodel and plans for an addition.

“When you walked through the entry, there was a huge brick fireplace on axis with the front door that totally blocked the views to the Continental Divide, and there was a second fireplace in the middle of the kitchen, dining room and family room,” says architect Kate Leggett, who removed the first one, repositioned the other, and made a series of changes to maximize the connection to the outdoors. “We elevated the window heights, added windows and doors, and raised the roof to get more light and views into the house.”

Removing a chimney that had been obscuring the loft above the dining room gave the formerly dark space new possibilities. “The balcony now has a rounded glass front, and it’s a beautiful space with a beautiful view,” says builder Rob Luckett, whose team also replaced the rickety spiral stair that led up to the loft. “The new staircase has 2-inch walnut treads and risers and a stainless-steel handrail with glass panels.”

In reimagining the interiors, the Browns sought a balance between elegant and casual. “They’re very family-oriented and laid-back,” says designer Andrea Schumacher. “They like to entertain, and they wanted every room to be comfortable.”

With this in mind, the home’s aesthetic emerged as an artful mix of modern and traditional. “Janie loves that Hamptons feel—clean and classic, but not stuffy,” Schumacher says. “White trim gives you that look, while the rich dark flooring feels more like Colorado.” Other nods to the local vernacular include stone columns and timber framing on the outside and interior accessories such as the dining room chandelier and sconces, which mimic tree branches.

Yet every room was designed to blend style and comfort.  “People often want to throw a big sectional in the family room,” says Schumacher, who chose to have two sofas facing each other. “It gives it a more formal look, while making them deep and comfortable maintains that family room feel.”

The family room and kitchen—once separated by that giant brick fireplace—are now one big light-filled space. “I love the two blue swivel chairs, because you can be watching television in the family room, and then swivel around and talk to people in the kitchen,” Schumacher says. “It really bridges those two rooms.”

Meanwhile, the home’s detached garage, located 20 feet away from the house, remained problematic. “With the kids and the dog and carrying groceries in, it was hard in the winter,” says Janie about the decision to build an addition to link the two buildings. In response, Leggett created a two-story space that comprises the kids’ bedrooms, a mudroom, a lower-level family room for movie viewing, and a hallway that connects the structures.

“We wanted to make it kid-friendly, so as you come in from the garage there’s the mudroom with fun wallpaper in the cubbies,” say Schumacher. “Then there’s a huge yellow barn door that closes that whole section off, so when the kids are being crazy and loud their parents can just shut the door.”

As for the parents, they couldn’t be happier. “When you open up a house the way we did, it makes it a completely different entity,” Janie says. “Our kids just love it, and we love having friends over. We’re very proud of what we were able to create.”

More from Luxe...