Continental Divide in Scottsdale

Details

Continental Divide

European influences infuse a Scottsdale home with sophistication and polish amid its desert landscape.

Foyer Abstract Painting

Designer Kim Scodro commissioned a painting for the foyer from Chicago artist Amy Donaldson; the colors were taken from fabrics that Scodro used throughout the house. The shapely lines of the chair and console by Hickory Chair echo the custom ironwork on the stair railing.

Antique Chandelier with Branch Fireplace Screen in the Living Room

An antique chandelier from Hinkley Lighting crowns the two-story living room. The sofas and coffee tables are Hickory Chair, and the armchairs are Edward Ferrell + Lewis Mittman. The antique mirror is from Relics.

Neutral and Blue Great Room with Large Windows

The sitting area of the upper great room features draperies fabricated by J Squared Interior Consultation and Design with Kravet fabric. The rug is from Underfoot, and the Lucite-base leather ottomans are from Bungalow.

Inside Bar with City Views

While the deck off the upper great room sitting area looks toward the golf course, a second deck beyond the bar has views of the city. The bar was custom-made by Distinctive Custom Cabinetry, the barstools are by Hickory Chair, and the pendants are Visual Comfort & Co.

Floor to Ceiling Wine Cooler in the Dining Room

The main attraction of the dining room is a floor-to-ceiling wine cooler. To offset the rusticity of the herringbone- brick ceiling, the designer chose a feminine Flanders beaded chandelier by Visual Comfort & Co. to hang above a table by Century; the drapery fabric is by Fabricut.

Neutral Cream and Gray Toned Kitchen

In the kitchen, Scodro combined various tones used throughout the house, including grays, creams, gold and nickel. Barstools by Hickory Chair pull up to one of two islands featuring glazed cabinetry fabricated by Distinctive Custom Cabinetry.

Crisp, Manicured Lawn for Play and Entertaining Exteriors

Landscape architect Beth Webster designed a crisp, manicured lawn that’s both an enclosed play space for the kids and a generous outdoor entertaining area. The furnishings on the loggia and upper terrace, as well as the lanterns, are by RH.

Office with Subdued Neutral Palette

The office is visible from the home’s central gallery, so Scodro kept a subdued palette and instead focused on texture: linen wallcovering by Ralph Lauren Home, a handsome leather desk chair by Hancock & Moore and a wood-and-metal desk by Century.

Comfy Niche with Sofa

Scodro designed the sofa at the top of the stairs to be a comfy niche; it is dressed in gray velvet from Fishman’s Fabrics in Chicago, with Schumacher trim. The railings were also designed by Scodro.

Calming Blue Master Bedroom with Chandelier

The master suite is adorned in calming blues, creams and grays for a serene setting. Phillip Jeffries grass cloth covers the walls, and the patterned gray carpeting is from Underfoot. The bed and bench are Hickory Chair, and the nightstands are Kindel.

Blue Entry Vestibule

The entry vestibule is a preview of the master suite design scheme. The Schumacher drapery fabric with Samuel & Sons trim is repeated in the bedroom, while a bench by Parker Southern and a chandelier from Hinkley Lighting hew closely to their bedroom counterparts.

Patterned Marble with Chandelier and Custom Cabinets in the Master Bathroom

A crystal chandelier from Hinkley Lighting hangs in the master bathroom as a nod to the elegance of the adjoining bedroom—a look that’s further reinforced with marble and custom glazed cabinetry. The sconces are also from Hinkley Lighting.

Homeowners Cindy and Ryan Buell cherish the life they’ve built in Scottsdale. But when it came time to construct a larger house for their growing family, they wanted their new home to feel as if it were far away from the Arizona desert. “They wanted something fresh yet that had a bit of a European influence—and they didn’t remotely care for anything that was Southwestern,” says designer Kim Scodro, who has worked on two previous houses for the Buells. The couple had dabbled with color and a modern aesthetic before, but this time around, they sought classic styling with a much lighter palette. “This one was to be very different,” Scodro says, noting that her clients sought something sophisticated and timeless where they could settle down and raise their three young children. 

That edict carried through the architecture, as well. “The interiors are very clean, very classic and very bright,” says architect Erik Peterson, who was recommended by the home’s builder, Steve Sommer. “They wanted the outside to be a reflection of that—not a lot of details or ornamental designs.” 

Having never built a house before, Cindy says they had to rely on their design team to develop a layout that could accommodate their children and extended family. In response, Peterson planned zones that place public spaces front and center, with the children’s bedrooms and playroom on one side and, on the other, a master suite, office and gym. Second-floor guest suites for the couple’s parents are reachable by elevator. “Everyone has their own area,” Peterson says. “And the rooms each have their own scale.” 

Scodro—working with design associates Jessica Leibovich and Kathryn Scodro, her daughter-in-law—chose art, furnishings and finishes that would connect the main spaces yet define each with its own character. The entry sets the tone with an abstract work the designer commissioned from Chicago artist Amy Donaldson, which takes its colors from fabrics Scodro used throughout the house. Its hues, for example, reappear on the living room’s accent pillows and the dining room chair trim. “The idea was to have a flow,” she says. 

Another aesthetic thread weaves through the living room and kitchen in the glazing on each room’s built-in cabinetry. A large archway joins the two spaces, so Scodro wanted them to be complementary—in form and function: The white indoor-outdoor fabric on the living room sofas is immune to watermelon and Popsicles, Cindy says, both of which she has washed away easily. “We didn’t realize how livable it would be,” she adds. 

Family considerations went into nearly every space. The dining room’s dramatic floor-to-ceiling wine chiller is a nod to Cindy’s father, an avid wine collector. He is storing much of his collection in half the space, while the Buells have started building their own stock in the other half. “That wine cooler—that’s the art,” Scodro says. From there, she designed a herringbone-brick pattern to line a barrel ceiling, which Cindy requested because it makes the space feel like a tasting room. 

The property itself also had much to do with the home’s design. Although the house backs up to a golf course, the Buells wanted to capture the side views toward Scottsdale, as well. Sommer obliged by climbing a 14-foot ladder on the land before breaking ground. He used a GPS to record the proper sight line, which Peterson then designed into the plan for the home’s upper decks. “We had to adjust the whole floor plan,” Peterson says. The Buells got lucky, Sommer adds, because most lots face either the golf course or the city. “Not many of the homes here can capture both the views in such a special way,” he says. 

The two decks that offer those views flank the second floor’s bar and TV lounge, which was a priority for Ryan. Here, Scodro used a darker palette with saturated blues and deeper wood tones that make the custom-paneled bar a standout. Light prevails, however, as French doors on three sides open to the decks and to Juliet balconies overlooking the living room below. 

Landscape architect Beth Webster made just as much of an impact outside, filling out tiered gardens in front and highlighting the backyard and pool terrace with potted flowering plants. “We wanted a lot of color, green and lushness—to the degree we can do that in the desert,” Webster says. Crowning the front and back are drought- friendly Texas mountain laurel trees, which blossom with huge clusters of purple flowers that smell like grape soda. Marigolds and coral-colored autumn sage also dot the property, along with daylilies and Arizona yellow bells. 

The pool, meanwhile, was sited behind the master wing, so that it could be fenced off from unattended children and leave a large lawn centrally situated where the kids can play. Those kinds of design details throughout the project were deliberate, Scodro says, and contribute to an elegant plan that’s also kid-friendly. “Everyone worked together to get Cindy and Ryan this result,” she says. “This is where they will build their memories and raise their children.” 

Jennifer Sergent

More from Luxe...